Coaching

Ons lichaam laat via non-verbale communicatie  zien hoe we ons voelen. Onze gedachten, emoties en energieniveau beïnvloeden de houding en omgekeerd gebeurt dit evenzo. Door dit zichtbaar te maken met biofeedback, kunnen we laten zien dat onze gedachten en lichaam elkaar beïnvloeden.

Psychologische interventies en somatisch werken hangt nauw samen en zijn een onderdeel van een therapeutisch en lerend proces van de cliënt. Dit noemen we ook wel “”embodied cognition”” .

Bij deze coaching word je aangesloten op een biofeedback apparaat dat één of meer lichaamssignalen kan registreren en omzetten in gemakkelijk waarneembare informatie. Je kijkt vaak mee op een computerscherm, waarop de informatie over het functioneren van je lichaam verschijnt. Deze informatie gebruik je voor het aanleren van de gewenste verandering. Het biedt de mogelijkheid om af te stemmen op je lichaamsfuncties en deze onder bewuste controle te brengen.

De lichaamssignalen die gemeten kunnen worden zijn spierspanning, ademhaling, hartslag, doorbloeding, handtemperatuur en transpiratie. De sensoren die dit meten worden meestal aangebracht op de vingers, de romp en de spieren. De registratie is  volstrekt pijnloos.

Tijdens de registratie zijn de lichaamssignalen voor zowel de therapeut als de cliënt zichtbaar. Zo wordt een continu beeld verkregen van wat er in het lichaam gebeurt. Het effect van de manier van ademen, de zithouding, geconcentreerd nadenken, een positieve of negatieve gedachte etc. is direct zichtbaar.

Het doel is dat je jouw eigen lichaamssignalen leert herkennen en bewust controleren. In eerste instantie met behulp van de biofeedback-apparatuur, later ook zonder apparatuur. Uiteindelijk leer je onbewust, op een goede manier, in het dagelijks leven deze technieken te gebruiken. Je krijgt manieren aangereikt om beter te ontspannen, te ademen en beter te presteren. Er wordt aandacht besteed aan de leefstijl en de energiebalans.  Dit alles is maatwerk. Het aantal sessies is mede afhankelijk van het probleem en de eigen inzet.