Biofeedback Apparatuur

Bij de coaching werk ik met computer gestuurde en losse apparatuur. Deze apparatuur kan worden ingezet voor een meting of als training. Deze metingen of registraties zijn volstrekt pijnloos.

Computer gestuurde apparatuur

De Procomp Infiniti van de Canadese firma Thought Technology (www.thoughttechnology.com)   is een 8 kanaals apparaat dat simultaan zowel de hartslag (HR), doorbloeding in de vinger (BVP), ademhaling (Resp), spierspanning (sEMG) als temperatuur (Temp) en huidweerstand (SC/EDG) kan meten. Het kan worden gebruikt voor registratie en voor training. De meeste sensoren worden aangebracht op de vingers. De sensoren voor de spierspanning worden op de huid geplakt. De ademhaling wordt geregistreerd door middel van een rekbare band om de taille en evt. de borst.

voorbeeld van een Stressprofiel, dat gemaakt is met de ProComp infiniti.

Wild Divine Apparatuur of “”de Lightstone”” gebruikt de hartslag en huidweerstand als meetwaarden, welke informatie via vingersensoren wordt verkregen. Via het computerspel “”Journey to Wild Divine”” wordt controle over het lichaam en de geest verkregen. Dit spel wordt regelmatig ingezet bij coaching.

FreeseFramer van de Heartmath organisatie is een ouder spel dat werkt op basis van de hartslag en de Heart Rate Variablity (HRV) traint. HRV training wordt ingezet voor het verkrijgen van een balans tussen het sympatische en parasympatische zenuwstelsel.

Losse of Stand-alone  Apparatuur:

Resperate Ultra is een uit Amerika geïmporteerd apparaat dat via een band om de buik het adempatroon registreert. Via feedback wordt gewerkt aan het aanleren van een rustige ademhaling. Dit zorgt voor ontspanning en omdat de ademhaling in relatie staat tot de hartslag wordt indirect de HRV verbeterd. Met behulp van deze apparatuur is het mogelijk om de bloeddruk op een natuurlijke wijze te verlagen.

Myotrac is een eenkanaals myofeedbackapparaat dat informatie geeft over spierspanning.

Emwave-handheld. Ook deze apparatuur werkt via feedback van de hartslag. Dit apparaat is een uitgave van de HeartMath organisatie.

GSR werkt met huidweerstand en geeft feedback over de mate van transpiratie van de vingers. De transpiratie heeft een waarde voor de innerlijke onrust.

De Neurosky wordt gebruikt om aandacht en focus te  leren.

Temperatuur feedback vind plaats via een digitale thermometer of een glasthermometer.

Overige

Apps ter ondersteuning van het verbeteren van het adempatroon, de HRV, ontspanning etc.  Ook wordt klein materiaal gebruikt, zoals bijv. moodringen, biodots, de Upright en temperatuurpennen. Op een speelse manier wordt feedback gegeven, die ook thuis kan worden gebruikt.