Inzicht in je innerlijk

Vroeger dacht men dat veel lichaamsfuncties aan de invloed van onze wil onttrokken waren, men noemde dat deel van het zenuwstelsel het ‘autonome’ zenuwstelsel. Inmiddels blijkt het mogelijk om veel van deze functies te sturen. Je kunt leren je handtemperatuur te verhogen, je hartritme te beïnvloeden, je spierspanning te verlagen, je ademhaling te vertragen, de doorbloeding van je handen of hersenen te vergroten etc. Ons lichaam reageert continu op datgene wat we denken, wat we doen en  wat we voelen. Vaak zijn deze lichaamsreacties functioneel, maar soms ook niet. In dat laatste geval is het nodig dat we leren ons lichaam weer in evenwicht te krijgen.

Stress is een van de grootste verstoorders van de balans in het autonome zenuwstelsel en daarmee (mede) verantwoordelijk voor een groot aantal (lichamelijke en geestelijke) gezondheidsklachten. Bij een, werkelijke of ervaren, bedreiging reageert het zenuwstelsel direct.

Gezonde mensen kunnen hun prestatie niveau verbeteren door hun autonome zenuwstelsel beter te laten werken met behulp van Biofeedback.